Bursaray Haberleri

Bursaray projesi hakkında en güncel haberler bu sayfada

İBB'den Minibüs Şoförlerine Zorunlu Eğitim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; otobüs, taksi ve okul servis şoförlerine verilen eğitimlere minibüs şoförleriyle devam ediyor. Toplu ulaşım aracı kullanan şoförlere verilen periyodik eğitimler, minibüs şoförleri için de zorunlu olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), otobüs, taksi ve okul servis şoförlerine verilen ücretsiz eğitimleri tüm toplu ulaşım araçlarına yaygınlaştırıyor. İBB, 466 güzergâhtaki 178 hatta hizmet veren 6 bin 460 minibüsü kullanan şoförlere eğitimi 2019 yılında zorunlu kılıyor.

İETT, Özel Halk Otobüsü, Otobüs AŞ ile taksi ve okul servis şoförlerine periyodik olarak verilen eğitimler, minibüs şoförleri için de zorunlu olacak. Eğitimleri tamlamayan kişiler Araç Kullanım Belgesi alamayacak ve minibüs şoförlüğü yapamayacak. Eğitimler, yıl içine yayılacak ve ilk aşamada 8 saat olarak uygulanacak.

TOPLU ULAŞIM ŞOFÖRLERİ İÇİN ARAÇ KULLANIM BELGESİ ŞART

İBB’nin verdiği Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi ile İstanbul genelinde toplu ulaşım şoförü olmak isteyen kişilere özel kart veriliyor. Şoförlerin kartlarında Araç Türüne Göre Uygun Ehliyet Belgesi, Genel Bilgi Taraması, Adli Sicil Raporu, Psikoteknik Rapor, Alkol-Madde testleri ve Şoför Sağlık Raporunun yanı sıra, verilen eğitimler de yer alıyor. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi olmayan kişiler, İstanbul’da toplu taşıma aracı kullanamıyor.

MİNİBÜS ŞOFÖRLERİNE VERİLECEK EĞİTİMLER

• Toplu Ulaşım Mevzuatı (Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi -TUDES, İBB’nin ulaşımdaki rolünün tanıtımı, Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi)

• Trafik ve Yolcu Güvenliği (İleri sürüş teknikleri, trafik ortamında güvenli davranışlar ve toplu taşıma araçlarını güvenli kullanım)

• Yolcu Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesini Artırma (Mevzuata göre yolcu hakları ve memnuniyeti arttırma yöntemleri)

• Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü (Sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçler, uygun sürüş davranışları, sürücülükte profesyonelliği sağlayan ilkeler, öfkenin nedenini anlayabilme, stres ve öfke üzerinde kontrol kazanma yöntemleri)

• Acil Durumlara Müdahale ve Kriz Yönetimi (Yangın, afet, toplumsal olaylar, yaralanma ve ölümlü vakalarda davranış, müdahale ve kriz yönetimleri)

• Kişisel Gelişim ve Davranış (Drama, şoförlerde meslek bilinci ve yolcu ilişkileri)

• Farkındalık Oluşturma ve Empati Mevzuat (Diksiyon, beden dilinin etkili kullanımı, turistler ve engellilerle iletişim)

• Yabancı Dil (Yabancı yolcu ile iletişimde gerekecek kadar dil eğitimi. Eğitim haricinde genel kelime ve kalıpların yer aldığı kitapçık da dağıtılacak)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm toplu ulaşım araçlarını kullanan şoförlere yönelik verilen bu eğitimlerin mevzuat ve ihtiyaca göre yıllık 25 saate çıkartılmasını da planlıyor.

BİR YILDA 2 BİN 100 ADLİ VAKA TAKİP SİSTEMİYLE AYDINLATILDI

İstanbul’daki toplu ulaşım araçlarının hat, güzergâh, durak ve araç taleplerini değerlendiren, arazi etütleri ve teknik değerlendirmeler yapan İBB; hızlı, güvenli ve konforlu toplu ulaşımın esaslarını buna göre belirliyor.

Hazırlanan İstanbul Ulaşım Ana Planı ve planlanma aşamasındaki İstanbul Toplu Ulaşım Ana Planı ile minibüsler de dahil tüm toplu ulaşım araçlarının planlama ve entegrasyon stratejileri oluşturuyor. İstanbul’un toplu ulaşım sistemi, birbirine entegre ve tamamlayıcı bir şekilde planlanıyor.

İBB’nin faaliyete geçirdiği Ulaşım Yönetim Merkezi’nden tüm toplu ulaşım araçlarının zaman ve güzergâh takibi canlı olarak yapılıyor. Araçlara monte edilen kameralı araç takip sistemleri ile tüm toplu ulaşım sistemi anlık olarak takip edilerek gerektiğinde müdahale edilebiliyor.

İstanbul’daki toplu ulaşımın güvenliği kapsamında minibüsler de araç takip cihazları ve kameralarla takip ediliyor. Güvenlik denetim ve takibi bu sistemlerle sağlanan minibüslerde, yolcular için güvenlik amaçlı panik butonları da bulunuyor. Minibüs, taksi ve taksi dolmuş araçlarında son bir yıl içinde yaklaşık 2 bin 100 adli vaka bu sistemler sayesinde açıklığa kavuşturuldu.

TUDES İLE ŞOFÖR PERFORMANSLARI DA DEĞERLENDİRİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı TUDES (Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi) ile toplu ulaşım şoförlerinin sicil ve performansları da dijital ortamda tutularak değerlendiriliyor.

“Akıllı Şehir” kavramı çerçevesinde; minibüs, taksi, otobüs, taksi dolmuş, servis ile yük taşımacılığı alanında faaliyet gösteren tüm taşımacı ve şoförlerin hizmet kalitesi ölçülüyor. Türkiye’ye örnek olacak projeyle hizmet kaynaklı problemlerin azaltılması amaçlanıyor.

TUDES ile taşımacıların sistem üzerinden şoförlere iş teklifi yapması ve şoförlerin iş arayabilmesi sağlanıyor. Taşımacılar, Hizmet Kalite Puanı yüksek şoförleri tercih ederek nitelikli şoförlerin sayısını ve verilen hizmetin kalitesi arttırıyor.

TOPLU ULAŞIM AKADEMİSİ KURULUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım alanında hizmet veren şoförlerin teorik ve pratik eğitimlerini vermek, ölçme, değerlendirme ve sertifikasyon programlarını uygulamak amacıyla İstanbul Toplu Ulaşım Akademisi kurma çalışmalarını sürdürüyor.

Psikoteknik yöntemler ve psikolojik destek süreçlerinin de uygulanacağı Akademi ile ulaşım kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Fizibilite çalışmaları tamamlanan İstanbul Ulaşım Akademisi Arnavutköy ilçesinde inşa edilecek. Akademide; Eğitim, Belgelendirme, Psikoteknik Test ve Ruh Sağlığı Merkezi ile Danışmanlık hizmetleri verilecek.