Bursaray Haberleri

Bursaray projesi hakkında en güncel haberler bu sayfada

TBMM’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçesi Görüşüldü

TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının bütçesi üzerinde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara'da yaşanan elim tren kazasında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Mecliste bu kazayla ilgili yoğun bir müzakere yaşandığını dile getiren ve bu değerlendirmeleri ve insani hassasiyeti çok kıymetli bulduğunu ve dikkatle takip ettiğini bildiren Turhan, "Odaklandığımız nokta insan hayatı ve güvenliğidir. Bu çerçevede kazanın sebebine ilişkin incelemeler çok yönlü olarak devam ediyor. Sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

“Ulaşım temelli bölgesel eşitsizlikler yıllarca ülkemizin en büyük yarası”

Yıllarca Türkiye'deki en büyük eksikliğin, ulaşım ve iletişim alanındaki yatırım hususunda yaşandığını ve sosyoekonomik hayatı çok yakından ilgilendiren bu sorunun, uzun yıllar siyasi iktidarların çözmeye çalıştığı alanların başında geldiğini ifade eden Turhan şöyle konuştu: "Özellikle ulaşım temelli bölgesel eşitsizlikler yıllarca ülkemizin en büyük yarası olmuştur. Ulaşım ve iletişimde yaşanan sıkıntılar yetersiz ve dengesiz bir gelişmeye neden olduğu gibi ülkemizin sektörel ve bölgesel gelişimi de dengeli bir seyir izlememiştir."

“Ulaştırma politikalarının odağında demiryolu var”

Bakan Turhan, ülkenin her köşesinde uzanan demiryollarının standartlarını yükselterek hizmet seviyesini ve trafik güvenliğini arttırdıklarını, uzun yıllar ihmal edilen demiryollarını yeniden ulaştırma politikalarının odağına koyduklarını bildirdi.

Ulaşım ve iletişim yatırımlarının, diğer sektörlerin gelişmesine doğrudan ya da dolaylı etki ettiğinden 2023, 2053 ve 2071'e ulaşmada lokomotif rol üstleneceğini bildiren Turhan, bugüne kadar ulaştırma ve haberleşme altyapısına 537 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını, bunun 100 milyar lirasını geçen kısmının kamu-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirildiğini irili ufaklı 3 bin 510 projeyi tamamlamanın gayreti içinde olduklarını söyledi.

“YHT ile taşınan yolcu sayısı 45 milyona yaklaştı”

Marmaray, yüksek hızlı tren hatları, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi gibi devasa projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Turhan, bin 213 kilometreye ulaşan yüksek hızlı tren hatlarında taşınan yolcu sayısının 45 milyona yaklaştığını bildirdi. Hızlı trenler sayesinde çevresi genişleyen şehirlerin neredeyse birbirinin banliyösü haline geldiğini söyleyen Turhan, şunları söyledi:

"Ulaşım maliyetlerinin düşürülmesini sağlamak, çevreci bir ulaştırma türü olma özelliğini daha da pekiştirmek için başlattığımız elektrikli ve sinyalli hat hamlemiz devam ediyor. Elektrikli hat uzunluğumuzu 5 bin 467 kilometreye, sinyalli hat uzunluğunu 5 bin 746 kilometreye ulaştırdık."

“21 lojistik merkezden 11'ini hizmete aldık”

Turhan, yerli ve milli üretim seferberliğini demiryollarında da hayata geçirdiklerini belirterek "İlk defa milli tasarımla demiryolu araçları üretmeye başladık. Yük taşımacılığında, bağlantı noktaları olan lojistik merkezlerine ayrı bir önem veriyoruz. Bölgesel kalkınma amaçlı planladığımız 21 lojistik merkezden 11'ini hizmete aldık. Yük merkezlerine yaptığımız bağlantı hatlarıyla demir yollarının yük taşımacılığındaki payını artırmayı hedefliyoruz. Bu yatırımı sanayicilerimizle iş birliği içinde yapıyoruz." diye konuştu.

Kenti içi ulaşım projelerinden söz eden Turhan, “İstanbul'da Marmaray'ı, İzmir'de Egeray'ı, Ankara'da Başkentray'ı halkımızın hizmetine sunduk. Gaziantep'te Gaziray yapım işleri devam ediyor.” dedi.

“ Gebze-Halkalı 2019’da hizmete girecek”

Bugüne kadar Marmaray'da seyahat eden yolcu sayısının 300 milyonu aştığına dikkat çeken Turhan, Marmaray’ın devamı niteliğindeki Gebze-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesini 2019'un ilk çeyreğinde hizmete almayı planladıklarını kaydetti.

“6,5 milyon yolcu Gebze-Halkalı hattıyla zamandan tasarruf edecek”

Böylece yüksek hızlı trenlerin İstanbul /Halkalı'ya kadar hizmet vereceğini ifade eden Bakan Turhan, hattın açılmasıyla 13 istasyondan 16 hatta entegrasyon sağlanacak, yaklaşık 6,5 milyon İstanbullu zamandan tasarruf ederek konforlu ve güvenli seyahat imkanına kavuşacak. Günde bir milyondan fazla yolcunun yararlanacağı Gebze-Halkalı arası 115 dakikaya inecek." dedi.

“Kayseri, Yerköy üzerinden Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattına bağlanacak”

Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Turhan, "142 kilometre uzunluğundaki Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattının tamamlanmasıyla Kayseri'nin, Yerköy üzerinden Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattına bağlanarak ülkemiz yüksek hızlı tren çekirdek ağına katılmış olacaktır. Proje çalışmalarımız tamamlandı. 2019 yılı içerisinde finansman teminini müteakip ihalesine çıkılacaktır." ifadesini kullandı.

Turhan, demiryollarına bakım ve onarım çalışmaları için 9 milyar lira yatırım yapıldığını, 26 bin köprü ve menfezde dingil basıncının 22,5 tona çıkarıldığını, tüm hatlarda yer alan ahşap ve demir traverslerin tamamının beton travers hale getirildiğini bildirdi.