Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, önceki gün Ankara’da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili yaptığı açıklamaya işçi temsilcilerinden sert tepki geldi.
Turhan, kazaya ilişkin “Sinyalizasyon yoktu kaza oldu değerlendirmeleri yanlış. Sinyalizasyon olmazsa olmaz bir sistem değil” dedi. Turhan, bir gazetecinin “Bu trenlerde sinyalisasyon sistemi var mıydı” sorusu üzerine de “Bu soru doğru bir soru değil. Sinyalizasyon sistemleri demiryolu hatlarında bulunan bir sistem” açıklaması yaptı.
Onlar da biliyor
Gelişmeleri gazetemize değerlendiren Birleşik Taşıma Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, bu zihniyet ile daha çok canların yiteceğini dile getirerek, “Sinyalizasyon olmazsa olmaz değil", derken Sayın Bakan kendileri için öyle olduğunu söylemek istemiş. Aslında onlar da çok iyi biliyor yüksek hızlı tren hatlarında sinyalizasyon olması gerektiğini” dedi. YHT’lerde sinyalizasyonun olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Bektaş, TCDD bünyesinde sinyalizasyonsuz hatların da olduğunu, ancak bunların 10 yıllardır bu şekilde organize edildiğini, trafiğin telefonla yapıldığını anlatarak, “Ancak YHT’ler kesinlikle böyle değil. Aslında bunun böyle olduğunu, bu kurumları yönetenler de biliyor. Bu hat tamamlanmadan açılmak istendiğinde yönetici hayır dese, büyük ihtimalle kendini kapıda bulacaktı. 12 Nisan’da Eryaman’da hat tamamlanmadan, sinyalizasyon sistemi bitirilmeden şaşalı bir açılış yaptılar. Biz çalışanlar olarak katılmayı reddettik. Çünkü bu açılış kazaya davetiye çıkarmaktı. Bugüne kadar olmaması bir şans” dedi.
BASKI OLDUKÇA
Yürürlükteki zihiniyetin değişmediği sürece ne yazık ki daha çok kazaların ve ölümlerin olacağını dile getiren Bektaş, “2002’te Genel Müdür olan Süleyan Karaman döneminde önce Pamukova’da 2004’de hızlandırılmış hatta kaza meydana geldi 41 kişi yaşamını yitirdi. Sonra 2008’de Kütahya’da kaza oldu yine 9 cana mal oldu. 37 kişi yaralandı. Sonra Karaman milletvekili yapılarak ödüllendirildi” diye konuştu. Üç çalışanın gözaltına alındığını hatırlatan Bektaş, TCDD gibi kurumlara siyasi baskılar devam ettiği sürece, işi bilenlerin değil, siyasiler tercih edildiği sürece bu tip kazaların sona ermeyeceğini dile getirdi.
GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDILAR
Kazada yaşamını yitiren Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak için dün önce Ankara Üniversitesi’nde bir tören ardından da Kocatepe Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Albayrak’ın cenaze törenine Bakan Turhan’ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Albayrak’ın kızları Hazal ve İzel, öğrencileri ve arkadaşları katıldı. Törende Albayrak’ın kızları Hazal ve İzel, babalarının Türk bayrağına sarılı tabutunu öptü. Törende konuşan Prof. Dr. Erkan İbiş, bazı ölümlerin çok daha acı ve hüzün verdiğini belirterek “Hele dün yaşanan akıl almaz, inanılmaz, ihmal zincirlerinin art arda geliştiği kaza dediğimiz bir vahşet sonucu hayatını kaybediyorsa o daha da acı veriyor” dedi. Albayrak’ın eşinin de iki yıl önce kanser sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen İbiş, “İki çocuk Hazal ve İzel’e sahip çıkacağız” diye konuştu.
Doktor Tahsin Ertaş (48) ile Ebru Erdem Ersan (38) ve Kübra Yılmaz’ın cenazesi (27) Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilirken 4 ve 9 yaşında 2 çocuğu bulunan makinist Adem Yaşar son yolculuğuna Çankırı Şabanözü’nde uğurlandı. Makinist Hulisi Böler’in (34) cenazesi memleketi Tokat’ın Pazar ilçesinde, yolculardan Yusuf Yetim’in cenazesi memleketi Şanlıurfa Karaköprü’de defnedildi. Makinist Kadir Ünal (49) ise Ankara’da düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Kaynak : www.cumhuriyet.com.tr